Zpět do obchodu

Registrace

Odhalte potenciál nutriční bomby: zdravotní přínosy fermentovaných výrobků

mceclip0

Fermentované potraviny jsou po staletí základem stravy po celém světě. Jsou ceněné kvůli jedinečné chuti

a také skýtají cenné přínosy pro zdraví. Ať už jde o kimchi, jogurt, kefír či kysané zelí, tyto pochoutky

jsou plné probiotik, vitamínů a dalších základních živin, které podporují celkovou pohodu.

Pojďme se podívat na to, proč by fermentované produkty měly být pravidelným doplňkem vaší stravy.

Probiotické elektrárny

Hlavním benefitem fermentovaných potravin jsou probiotika – živé mikroorganismy,

které jsou pro tělo velmi přínosné, pokud jsou konzumovány v dostatečném množství.

Výzkum naznačuje, že tyto prospěšné bakterie hrají klíčovou roli při udržování

zdravého střevního mikrobiomu, který je spojen se zlepšeným trávením,

správnou funkcí imunitního systému a dokonce i duševní pohodou. 

Studie publikovaná ve Frontiers in Microbiology zdůrazňuje význam probiotik

pro gastrointestinální zdraví a uvádí: Bylo prokázáno, že probiotika modulují složení

a aktivitu střevní mikrobioty, čímž podporují zdraví střev a zabraňují různým gastrointestinálním poruchám.“

Efektivní absorpce živin

Fermentace nejenže potravinu konzervuje, ale také zvyšuje její nutriční profil.

Prostřednictvím procesu fermentace se prospěšné sloučeniny, jako jsou vitamíny,

minerály a aminokyseliny, stávají biologicky dostupnějšími, což znamená,

že je tělo může absorbovat a využívat účinněji.

Podle výzkumu publikovaného v časopise Journal of  Food and Science

fermentace zvyšuje biologickou dostupnost živin, jako je železo, zinek a některé vitamíny B.

Tato zlepšená absorpce živin může přispět k celkové vitalitě a snížit rizika spojená s nedostatkem živin.

Zdraví trávicího ústrojí

Studie naznačují, že fermentované pokrmy mají potenciál zmírnit poruchy trávení,

jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) a zánětlivé onemocnění střev (IBD).

Probiotika obsažená ve fermentovaných produktech mohou pomoci vyvážit

střevní mikroflóru, snížit zánětlivost a podpořit trávicí komfort.

Metaanalýza publikovaná v Systematic Reviews podtrhuje terapeutický potenciál

probiotik při zvládání symptomů IBS a uvádí: „Bylo zjištěno, že probiotika

jsou účinná při zmírňování celkových symptomů IBS a zlepšování kvality života.”

Podpora imunitního systému

Robustní imunitní systém je nezbytný pro odvrácení infekcí a udržení optimálního zdraví.

Fermentované potraviny bohaté na probiotika a imunitu posilující živiny

mohou pomoci posílit přirozenou obranyschopnost těla.

Výzkum publikovaný v časopise Journal of Science and Medicine in Sport naznačuje,

že probiotika získaná z fermentovaných potravin mohou snížit výskyt a trvání infekcí

dýchacích cest a nabídnout přirozený prostředek imunitní podpory, zejména během nachlazení a chřipky.

Začlenění fermentovaných produktů do vaší stravy může být příjemným a chutným způsobem,

jak zlepšit váš wellbeing. Ať už jde o podporu zdraví střev a napomáhání vstřebávání živin

či správnou funkci imunitního systému. Takže až příště sáhnete po sklenici kimchi,

pickles, nebo si dopřejete porci nakládané žluté dýně, vychutnejte si nejen skvělou chuť,

ale uvědomte si, že tělu dopřáváte hodnotnou výživu, která vás posílí.

 

Citované studie:

Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, Morelli L, Canani RB, Flint HJ, Salminen S, Calder PC, Sanders ME.

Expert consensus document. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement

on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug;11(8):506-14.

doi: 10.1038/nrgastro.2014.66. Epub 2014 Jun 10. PMID: 24912386. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/nrgastro.2014.66

Martinez-Villaluenga C, Peñas E, Frias J, Ciska E, Honke J, Piskula MK, Kozlowska H, Vidal-Valverde C.

Influence of fermentation conditions on glucosinolates, ascorbigen, and ascorbic acid content in white cabbage (

Brassica oleracea var. capitata cv. Taler) cultivated in different seasons. J Food Sci. 2009 Jan-Feb;74(1):C62-7.

doi: 10.1111/j.1750-3841.2008.01017.x. PMID: 19200088. Dostupné z: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2008.01017.x

Ford AC, Harris LA, Lacy BE, Quigley EMM, Moayyedi P. Systematic review with meta-analysis: the efficacy of prebiotics, probiotics,

synbiotics and antibiotics in irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2018 Nov;48(10):1044-1060.

doi: 10.1111/apt.15001. Epub 2018 Oct 8. PMID: 30294792. Dostupné z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.15001

Gleeson M, Bishop NC, Oliveira M, McCauley T, Tauler P, Lawrence C. Effects of a Lactobacillus salivarius probiotic intervention on infection,

cold symptom duration and severity, and mucosal immunity in endurance athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2012 Aug;22(4):235-42.

doi: 10.1123/ijsnem.22.4.235. Epub 2012 May 10. PMID: 22645171.

Dostupné z: https://repository.lboro.ac.uk/articles/journal_contribution/Effects_of_a_Lactobacillus_salivarius_probiotic_intervention_on_infection_cold_symptom_duration_and_severity_and_mucosal_immunity_in_endurance_athletes/9618509



Zpět do obchodu